Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο παπουτσιού

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο παπουτσιού

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο παπουτσιού

 

Η επιλογή του σωστού παπουτσιού παίζει σημαντικό ρόλο για να αποφύγει ο δρομέας πιθανά προβλήματα τραυματισμού ή ενόχλησης στα πόδια , αλλά και για να κάνει το τρέξιμο του πιο ευχάριστο.

Για την επιλογή αυτήν πρέπει να λάβουμε υπόψη το βάρος, το πάτημα και το αγωνιστικό επίπεδο του δρομέα.

Το μεγάλο βάρος του δρομέα απαιτεί καλύτερη και μεγαλύτερη υποστήριξη του παπουτσιού (πάτους με υποστήριξη stability &cushion), στην περίπτωση αυτή λόγω της τεχνολογίας υποστήριξης το βάρος του παπουτσιού είναι και λίγο μεγαλύτερο.

best_running_shoes_2014_shutterstock_p

Όσον αφορά το πάτημα υπάρχουν δρομείς με ουδέτερο πάτημα που αποτελεί μέρος της φυσικής κίνησης (πρηνισμός) και βοηθά το κάτω μέρος του ποδιού να αντιμετωπίσει τη δύναμη πρόσκρουσης. Είναι πιθανόν να έχετε ουδέτερο πρηνισμό εάν οι σόλες των παπουτσιών σας εμφανίζουν φθορά σε σχήμα S, από την εξωτερική πλευρά της φτέρνας (πλευρικά) έως το μεγάλο δάχτυλο. Όταν έχετε ένα κανονικό τύπο πρηνισμού, μπορείτε να τρέξετε φορώντας μια μεγάλη ποικιλία από παπούτσια, αλλά τα ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια που προσφέρουν προστασία από τους κραδασμούς και υποστήριξη για ουδέτερο πρηνισμό είναι καταλληλότερα. Όταν τώρα παρατηρούμε ότι το πόδι μας κατά την επαφή με το έδαφος εφάπτεται προς το εξωτερικό η αντίθετα προς το εσωτερικό μέρος της φτέρνας τότε μιλάμε για Υποπρηνισμό η Υπερπρηνισμό

Υποπρηνισμός (υπτιασμός)
Υποπρηνισμός, επίσης γνωστός και ως υπτιασμός, παρατηρείται όταν το πόδι δεν στρέφεται πολύ. Η εξωτερική πλευρά της φτέρνας εφάπτεται στο έδαφος υπό μεγαλύτερη γωνία και παρατηρείται ελάχιστος ή μηδενικός κανονικός πρηνισμός, με αποτέλεσμα την αυξημένη μετάδοση της δύναμης πρόσκρουσης μέσω του κατώτερου τμήματος του ποδιού. Αυτή η πλευρική φόρτιση του ποδιού υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της φάσης στήριξης του βηματισμού, γεγονός που επηρεάζει την αποδοτικότητα του τρεξίματος. Όσοι εμφανίζουν υποπρηνισμό (ή υπτιασμό) είναι πιθανόν να εμφανίζουν αυξημένη φθορά στην εξωτερική πλευρά της φτέρνας των παπουτσιών, ενώ ολόκληρη η άνω πλευρά του παπουτσιού είναι πιθανόν να ωθείται προς την εξωτερική πλευρά. Επειδή αυτοί που εμφανίζουν υποπρηνισμό έχουν την τάση να υφίστανται τραυματισμούς που συνδέονται με την πρόσκρουση, όπως κατάγματα κόπωσης, θα πρέπει να επιλέγετε ένα ουδέτερο παπούτσι τρεξίματος με ενισχυμένη προστασία από τους κραδασμούς, Η ενισχυμένη προστασία από τους κραδασμούς θα μειώσει τη δύναμη της πρόσκρουσης κατά την επαφή του ποδιού με το έδαφος όταν τρέχετε.

pirinismos

Υπερπρηνισμός
Υπερπρηνισμός είναι όταν το πόδι στρέφεται προς το εσωτερικό σε υπερβολικό βαθμό ή σε στιγμή που δεν πρέπει, για παράδειγμα, σε προχωρημένο στάδιο της φάσης στήριξης του βαδίσματος. Τα παπούτσια ενός ανθρώπου που εμφανίζει υπερπρηνισμό εμφανίζουν επιπλέον φθορά στην εσωτερική πλευρά της φτέρνας και κάτω από το ακροστήριγμα του ποδιού, ιδίως στο μεγάλο δάχτυλο. Ο υπερπρηνισμός μπορεί να δημιουργηθεί και από υπερβολική στροφή του γόνατος ή του ισχύου. Τα κατάλληλα παπούτσια είναι αυτά που προσφέρουν ικανοποιητική στήριξη στην ποδική καμάρα της κατηγορίας Stability, ενισχυμένα παπούτσια τύπου cushion (απορρόφησης κραδασμών) ή Motion Control για τις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Προτιμήστε μοντέλα που διαθέτουν στην εξωτερική τους σόλα υλικά υψηλής αντοχής στις τριβές.

Για να διαπιστώσετε τον τύπο του πέλματός σας, αρκεί να παρατηρήσετε το αποτύπωμα που αφήνετε περπατώντας ξυπόλυτοι, με βρεγμένα πέλματα πάνω σε πλακάκια.

foot_types_m
Κανονική καμάρα
Αν ανήκετε στην μεσαία κατηγορία (κόκκινο αποτύπωμα), τότε οποιδήποτε μοντέλο της κατηγορίας Cushion, Performance ή και Racing είναι κατάλληλο για εσάς και την τελική σας επιλογή θα πρέπει να καθορίσουν παράμετροι όπως:

– Το σωματικό σας βάρος
– Η σκληρότητα και η ορφολογία του εδάφους που τρέχετε
– Οι αποστάσεις που διανύετε
– Τυχόν ευαισθησίες σε γόνατα ή μέση
– Η ταχύτητα που τρέχετε και η πιθανή αγωνιστική σας δράση

Χαμηλή ποδική καμάρα 
Αν τώρα αναγνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της πλατυποδίας (δεξιό σχήμα), που συνοδεύεται, κατά κανόνα, από υπερπρηνισμό, τότε χρειάζεστε ένα μοντέλο της κατηγορίας Stability ή Motion Contol αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο. Τα παπούτσια αυτά είναι ενισχυμένα στην πίσω και εσωτερική πλευρά τους, περιορίζοντας την υπερβολική κίνηση του πέλματος προς το εσωτερικό κατά την φάση της στήριξης, προστατεύοντας έτσι το δρομέα από κλασικούς τραυματισμούς που οφείλονται σε αυτή την ιδιομορφία όπως π.χ. το «γόνατο του δρομέα».

Υψηλή ποδική καμάρα 
Το σπανιότερο φαινόμενο του υπτιασμού συνοδεύεται, συνήθως, από γόνατα τύπου «Ο» και τα ανάλογα προβλήματά τους, καθώς ο δρομέας πατά περισσότερο το πόδι στην εξωτερική πλευρά της φτέρνας (Supinator). Στις περιπτώσεις αυτές καταλληλότερα είναι τα μοντέλα που διαθέτουν αρκετή ευλυγισία και αρκετή προστασία από τους κραδασμούς.

Κατηγορίες παπουτσιών για τρέξιμο:


Cushion:
 για δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο ή υποπρηνισμό (υπτιασμό)
Stability: για δρομείς με ελαφρύ έως και μέτριο υπερπρηνισμό,
Motion Control: για δρομείς με σοβαρό υπερπρηνισμό.

Οι παραπάνω τύποι παπουτσιών προτείνονται επίσης για δρομείς με μεγάλο βάρος για καλύτερη και μεγαλύτερη υποστήριξη, στην περίπτωση αυτή λόγω της τεχνολογίας υποστήριξης το βάρος του παπουτσιού είναι και λίγο μεγαλύτερο.

running-shoes

Performance: χαμηλού βάρους για γρήγορες προπονήσεις ή αγώνες για δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο ή υπτιασμό,
Racing: πολύ χαμηλού βάρους, αποκλειστικά για αγώνες και αθλητές υψηλού επιπέδου

Trail: Για όσους δρομείς τρέχουν σε μονοπάτια και σε ορεινό πεδίο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε το σωστό παπούτσι.

α) Πρέπει να γνωρίζεται επίσης ότι ένα παπούτσι μπορεί να ικανοποιήσει τις προδιαγραφές του για τις οποίες το αγοράσατε έως και 800 με 900 δρομικά χιλιόμετρα για να μπορεί να υποστηρίξει το βάρος και να προστατέψει τα πόδια σας καθώς οι ιδιότητες που έχουν τα υλικά της ενδιάμεσης σόλας, δυστυχώς δεν κρατούν για πάντα.

β) Παρατηρήστε τις σόλες των παλιών σας παπουτσιών (αυτές θα σας δείξουν πολύ εύκολα ποιος είναι ο τύπος πατήματος σας έτσι ώστε να προβείτε και στην σωστή αγορά του αθλητικού παπουτσιού).

1. Κανονικές φθορές
Αν η σόλα σας έχει σημάδια φθοράς στην περιοχή της φτέρνας (εξωτερικά) και κάτω από το μετατάρσιο και το μεγάλο δάκτυλο, τότε έχετε στρωτό (ουδέτερο) τρέξιμο όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό των δρομέων, με ομαλή μετάβαση από τη φάση της προσγείωσης στη φάση της ώθησης. Άρα το μοντέλο που ήδη έχετε είναι το σωστό. Αν τώρα το βάρος σας είναι πάνω από το κανονικό, τότε ένα μοντέλο με περισσότερη σταθερότητα ίσως να σας ταίριαζε καλύτερα.
2. Φθορές στο εξωτερικό μέρος
Μεγάλη φθορά στο μπροστά εξωτερικό μέρος της σόλας αποτελεί γνώρισμα των δρομέων που προσγειώνονται στο συγκεκριμένο τμήμα της σόλας και έχουν υπτιασμό. Ο μηχανισμός πρηνισμού του πέλματος δεν είναι αποτελεσματικός εξαιτίας υψηλής και δύσκαμπτης ποδικής καμάρας και έτσι περιορίζεται η εσωτερική κίνηση του πέλματος που αποσκοπεί στη φυσική απορρόφηση μέρους των κραδασμών, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου τραυματισμού. Το μοντέλο της επιλογής σας θα πρέπει να έχει εξαιρετική ικανότητα απορρόφησης κραδασμών, ώστε να σας προστατεύει όσο το δυνατόν περισσότερο σε κάθε πάτημα.
 Φθορές 1,2
3. Φθορές κυρίως μπροστά και στο εσωτερικό
Αν η σόλα σας έχει υπερβολική φθορά σε όλη την περιοχή κάτω από το μεγάλο δάκτυλο και στη φτέρνα τότε το πιθανότερο είναι να έχετε πρόβλημα υπερβολικού πρηνισμού. Οι δρομείς αυτής της κατηγορίας έχουν συνήθως χαμηλή και ιδιαίτερα εύκαμπτη ποδική καμάρα, γεγονός που επιτρέπει την υπερβολική στροφή του πέλματος προς τα μέσα. Ο υπερπρηνισμός μπορεί να δημιουργηθεί και από υπερβολική στροφή του γόνατος ή του ισχύου. Τα κατάλληλα παπούτσια είναι αυτά που προσφέρουν ικανοποιητική στήριξη στην ποδική καμάρα της κατηγορίας Stability ή Motion Control για τις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Προτιμήστε μοντέλα που διαθέτουν στην εξωτερική τους σόλα υλικά υψηλής αντοχής στις τριβές.
4. Φθορές στην περιοχή της φτέρνας
Η υπερβολική φθορά κυρίως στο μεγαλύτερο τμήμα της φτέρνας και λιγότερο στην μπροστινή περιοχή, παρατηρείται σε δρομείς που έχουν υπερβολικά μεγάλο διασκελισμό με αποτέλεσμα να προσγειώνονται κυρίως στη φτέρνα όπου πέφτει και το μεγαλύτερο φορτίο. Και σε αυτήν την περίπτωση το μοντέλο της επιλογής σας θα πρέπει να προσφέρει εξαιρετική απορρόφηση κραδασμών και προστασία, ενώ θα πρέπει από ένα σημείο και μετά να τα ελέγχετε και να τα αλλάζετε όταν η φθορά είναι πού μεγάλη.
Φθορές 3,4

γ) Δώστε μεγάλη προσοχή στη σωστή επιλογή του μεγέθους. Μη βασισθείτε στο νούμερο που φοράτε στα καθημερινά σας παπούτσια ή στα running κάποιας άλλη εταιρίας. Δοκιμάστε το συγκεκριμένο μοντέλο που επιλέξατε, καθώς υπάρχουν διαφορές ακόμα και ανάμεσα στα μοντέλα της ίδιας εταιρίας.

δ) Ζητήστε την γνώμη του ειδικού πωλητή ο οποίος γνωρίζει τον τύπο παπουτσιών που σας ταιριάζει. Υπάρχουν εταιρείες παπουτσιών που έχουν ειδικά μηχανήματα πελματογραφήματος κι ετσι μπορούν να σας προτείνουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και εγκυρότητα το σωστό παπούτσι.

You may also like...