Τρέξτε στο χιόνι με ασφάλεια

Από

Οι δρομείς βουνού είναι γνωστό ότι είμαστε αμετανόητοι. Όταν όλοι ψάχνουν τρόπους να μην βγουν από το σπίτι καθισμένοι αγκαλιά με το καλοριφέρ, εμείς περιμένουμε τις πρώτες νιφάδες για να βγούμε να παίξουμε σαν τα μικρά παιδιά στο χιόνι. Ολόκληρη η χώρα έχει ντυθεί στα λευκά και τι καλύτερο από το δοκιμάσουμε να «τρέξουμε» στα αγαπημένα μας βουνίσια μονοπάτια. Το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όμως δημιουργούν καταστάσεις πολλές φορές οριακές και πρέπει να γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για να απολαύσουμε μία γνήσια χειμερινή βουνίσια προπόνηση.

Παπούτσια

Το πόδι είναι το πρώτο μέλος του σώματος που έρχεται σε επαφή με το χιόνι οπότε μην τσιγκουνευτείτε να προμηθευτείτε ένα καλό ζευγάρι με αδιάβροχη μεμβράνη Gore-tex. Το χιόνι ειδικά όταν ο καιρός είναι πιο «ξηρός» είναι το ιδανικό τερέν για την δημοφιλή αδιάβροχη μεμβράνη αφού θα κρατήσει το παγωμένο χιόνι έξω από τα πόδια σας. Το 2ο σημαντικότατο χαρακτηριστικό του παπουτσιού που θα πρέπει να προσέξετε είναι η πρόσφυση. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν πια πιο ελαφριά μοντέλα με αραιή διάταξη στα «καρφιά» της σόλας έτσι ώστε να αποβάλλουν το χιόνι (ή την λάσπη) πιο εύκολα δίνοντας έτσι καλύτερη πρόσφυση και σιγουριά στο πάτημα. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα ή τις πρώτες ώρες της ημέρας όταν και το χιόνι είναι πιο παγωμένο δεν είναι απίθανο να χρειαστείτε κάτι καλύτερο. Μεταλλικές τάπες! Στο YouTube υπάρχουν αρκετά βίντεο με τρόπους να προσθέσετε μεταλλικές τάπες στα παπούτσια σας. Γιατί όμως να καταστρέψετε το αγαπημένο σας ζευγάρι όταν μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ζευγάρι αντιολισθητικά καρφιά σαν αυτά της διπλανής φωτογραφίας τα οποία μπορείτε να έχετε ανά πάσα στιγμή μαζί σας. Προσοχή επίσης στον τρόπο με τον οποίο τρέχετε. Στο παγωμένο χιόνι καλό είναι να πατάει το πέλμα ολόκληρο στο χιόνι. Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερη πρόσφυση.

 

Κάλτσες

Ξεχάστε τις κοντές και λεπτές κάλτσες. Προτιμήστε ένα ζευγάρι χοντρό και σχετικά ψηλό, να καλύπτει δηλαδή τουλάχιστον τον αστράγαλο. Πολλοί θα μπουν στον πειρασμό να φορέσουν 2 ζευγάρια κάλτσες, αυτό όμως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεγάλο λάθος καθώς το πιο πιθανό είναι να στριμώξετε τα δάχτυλά σας στο παπούτσι, με αποτέλεσμα να τα παγώσετε γρήγορα αφού θα εμποδίζεται έτσι η ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Καλό είναι αν σκοπεύετε να εκτεθείτε στο χιόνι για πάνω από 2 ώρες να έχετε μαζί σας και ένα 2ο ζευγάρι για να αλλάξετε.

 

Γκέτες

Ίσως από τα χρησιμότερα αξεσουάρ για τρέξιμο στο χιόνι! Αγοράσατε το καλύτερο Gore-tex παπούτσι και τις καλύτερες κάλτσες της αγοράς και είστε έτοιμοι να κατακτήσετε τα χειμερινά μονοπάτια. Τρέξτε 10 λεπτά μέσα σε αφράτο, φρέσκο, απάτητο χιόνι και τα έχετε «αχρηστεύσει» και τα δύο μόλις μπει υγρασία μέσα στο πόδι! Οι δρομικές γκέτες τρεξίματος θα αποτρέψουν το χιόνι να μπει μέσα στο παπούτσι προστατεύοντάς σας έτσι από μεγάλους μπελάδες. Δεν είναι κακό αν το χιόνι που θα βρείτε φτάνει ή ξεπερνάει το γόνατο να χρησιμοποιήσετε και τις ορειβατικές σας γκέτες. Παρότι κάποιοι ίσως βαλθούν να σας «πειράξουν» που τις φέρατε στην προπόνηση εσείς αργότερα θα … τις εκτιμήσετε δεόντως!

 

Κολάν

Για τις περισσότερες των περιπτώσεων στις ελληνικές χειμερινές συνθήκες ένα απλό μακρύ κολάν αρκεί. Αν σκοπεύετε όμως να εκτεθείτε για αρκετή ώρα σε ακραίες θερμοκρασίες πολύ κάτω του 0oC με τον αέρα να λυσσομανάει σκεφτείτε την αγορά ενός κολάν τρεξίματος με επένδυση που θα βρείτε στα καλά καταστήματα εξοπλισμού τρεξίματος.

 

Ρουχισμός

Μαζί με τα παπούτσια, τα σωστά ρούχα θα σας εξασφαλίσουν μία όμορφη τρεξιματική εμπειρία στο χιόνι. Θα μπείτε σε πειρασμό να φορέσετε βαριά ρούχα. Μην το κάνετε. Προτιμήστε να ντυθείτε σε πολλά στρώματα. Για τις ελληνικές χειμερινές συνθήκες κατά 90% τρία στρώματα είναι αρκετά. Σαν πρώτο στρώμα το οποίο θα έρχεται και σε επαφή με το σώμα προτιμήστε ένα ρούχο εφαρμοστό, κοντομάνικο ή μακρυμάνικο, εννοείται 100% συνθετικό μιας και το βαμβακερό απαγορεύεται αυστηρά και δια ροπάλου. Το ρούχο αυτό θα αποβάλει την υγρασία από το σώμα σας, διαδικασία πολύ σημαντική αφού αν η υγρασία παγιδευτεί πάνω στο σώμα σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν οδεύετε προς την υποθερμία. Η αγορά κατακλύζεται από θερμοεσώρουχα για όλα τα βαλάντια. Απλά και εδώ τις περισσότερες φορές ο κανόνας «ότι πληρώνεις, παίρνεις» ισχύει σκεφτείτε πριν αγοράσετε ένα ρούχο από το super market… Συνεχίστε με μία μπλούζα τρεξίματος πιο «χαλαρή». Σε συνδυασμό με το εφαρμοστό εσωτερικό μπλουζάκι θα δημιουργηθεί έτσι ένα στρώμα μόνωσης της θερμοκρασίας του σώματος. Το 3ο και ίσως σημαντικότερο «στρώμα» ένδυσης από πλευράς χρηματικής επένδυσης είναι το αντιανεμικό/αδιάβροχο. Μην τσιγκουνευτείτε το βάρος. Αποφύγετε τα πολύ υπερ-λεπτά και υπερ-ελαφριά αντιανεμικά που λανσάρουν πολλές εταιρείες καθώς δεν ενδείκνυνται για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλες ταχύτητες ανέμου. Προτιμήστε ένα με κουκούλα με το φερμουάρ να κλείνει μέχρι την μύτη. Ψάξτε για «λεπτομέρειες» που θα σας σώσουν όπως το να σφίγγουν τα μανίκια με Velcro ή να σφίγγει το μπουφάν στην μέση κορδόνι. Μιλάμε ίσως για το σημαντικότερο κομμάτι του δρομικού βουνίσιου εξοπλισμού μας και κάτι που θα κρατήσουμε για χρόνια. Ψάξτε, ρωτήστε φίλους , εμπιστευθείτε έμπειρους πωλητές που έχουν τρέξει σε αντίστοιχες συνθήκες και ξέρουν!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση